Mogelijkheden in stofsoorten

Een rolgordijn is tegenwoordig verkrijgbaar in talrijke uitvoeringen. Zo heb je zeer veel verschillende stoffen, in alle kleuren van de regenboog en tevens bestaan er diverse bedieningsmogelijkheden. We zullen hieronder even de soorten stof voor rolgordijnen toelichten, want elk heeft zijn voor- en nadelen. Voordat je een keuze maakt, zal je moeten nagaan wat de hoofdzakelijke functie van het rolgordijn in de betreffende ruimte wordt.

Licht doorlatende stof

Een licht doorlatend rolgordijn laat wel licht door, maar jij kan er niet doorheen kijken. Dit type wordt veel gebruikt in leefruimtes.

Transparante stof

Deze transparante rolgordijnen zijn net als licht doorlatende, alleen kan je – door de open structuur van de stof – er enigszins doorheen kijken. Transparante stoffen met een linnenlook structuur zijn vlam vertragend.

Verduisterende stof

De naam van deze stof zegt het al, en is dus het tegenovergestelde van de licht doorlatende rolgordijnen. Dit rolgordijn laat geen licht door, en wordt daarom veel gebruikt in slaapkamers en kinderkamers.

Screen doek

Screen doek is een heel ander soort stof en wordt geweven uit glasvezeldraden en polyestergarens. Het doek heeft dezelfde samenstelling als een buitenscreen, alleen dan geschikt voor binnenshuis gebruik. Dit rolgordijn houdt het felle zonlicht met haar warmte tegen en is bovendien vlam vertragend. Afhankelijk van de kleur en de lichtdoorlatendheid van het doek, kan je van binnen uit naar buiten kijken. Screen is tevens geschikt voor vochtige ruimtes in huis, zoals een badkamer.

Toch liever hout?

Als je toch liever raamdecoratie van hout wilt, of anders gezegd liever geen stof, dan kan je bijvoorbeeld uitwijken naar houten jaloezie├źn, of van kunststof of aluminium.